neděle 31. května 2015

Arthur Golden - Gejša

Román Gejša od Arthura Goldena, je jedna z mých nejoblíbenějších knížek vůbec. Z anglického originálu Memoirs of a Geisha - v roce1997 ho do češtiny přeložila Zdeňka Marečková.

Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde Čijo do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o rodiče i starší sestru. Díky svému půvabu a nezvyklým šedomodrým očím se nestane obyčejnou prostitutkou, ale nastupuje nelehkou cestu k postavení profesionální gejši. Pro osamělé děvčátko z venkova je předválečné Kjóto s nádhernými čajovnami a divadly, úzkými postranními uličkami, zdobnými chrámy a příbytky umělců světem plným nástrah a nebezpečí. Zatímco se učí umění gejš - tanci a zpěvu, nošení kimona, složité úpravě líčení a účesu či svůdnému nalévání saké, podstupuje zároveň nelítostný souboj se žárlivou starší gejšou Hacumomo, která ji zuřivě nenávidí. Čijo zvolna proniká do urputného soupeření o přízeň mužů a peníze, které z ní plynou - a tento boj se nezastaví před žádnou podlostí či intrikami. Když však Čijo překoná všechny překážky a stane se z ní gejša Sajuri, zradí ji vlastní srdce. Navzdory tomu, že v životě gejši není místo pro opravdový milostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdát se všeho, aby získala jediného muže, po němž kdy v životě zatoužila....


Hrozně moc ráda se k této knize vracím, i když jsem jí četla už několikrát. Je to nádherný příběh, romantický a přesto tak napínavý. Když čtete o malé devítileté holčičce Čijo, která se svou sestrou byla prodána, vtáhne Vás to do role malé holčičky Čijo. I když jsem viděla i film, a knihu četla vícekrát, vždy se zatajeným dechem prožívám všechny ty strasti malé Čijo, později krásné Gejši Sajuri.

Čijo jako devítiletá malá dívka byla v noci se svou sestrou prodána svým otcem do města, do čtvrti Gejš. Její sestra byla také prodána, ale ta se měla stát prostitutkou. Malá Čijo, díky svým přenádherným očím se dostala do domu ženy - matka, která vychovává mladé gejši. Čijo se snaží nalézt svou sestričku, setká se s ní, ale nakonec ze čtvrti gejš uteče bez malé Čijo. Čijo nakonec nezbývá nic jiného než zůstat v domě s "matkou", a ostatními ženami.

Čijo už jako malá dívka se zamilovala do obchodníka, do ředitele, díky kterému se stala Gejšou, Gejšou se jménem Sajuri. Stala se Gejšou jen proto, aby se s mužem, kterého milovala mohla setkat. V cestě jí však budou stát mnoho životních překážek, Starší gejša Hacumomo a nakonec se stane i jistou sokyní dívenka, která také žila v domě s nimi, mladá Tykvička.

Malá Čijo se nakonec přes všechny ty věci stane opravdovou a žádanou Gejšou.

Při četbě této knihy Vás to vtáhne do Japonska se vším všudy. Tato kniha má i stejnojmenný natočený film, terý Vám určitě doporučuji. Film má nádherný poslouchatelný soundtrack.



Podrobnosti 

Originální název: Memoirs of a Geisha , Počet stran: 446 stran Vazba: pevná s přebalem vazba Rozměr: 128×207 mm Hmotnost: 420 g Jazyk: český jazyk ISBN: 8024906449 Rok vydání: 2006 


Krásný den přeje Dariya Iczkova



 

1 komentář:

  1. Román jsem nečetla, ale viděla film. Zajímalo by mě, jak moc se liší filmová adaptace od románové předlohy, Geišu mám v plánu si půjčit, pokud to bude možné, a přečíst.

    OdpovědětVymazat